Za túto úvahu ďakujem Silvii. Poslala mi obrázok krásneho uplsteného ježka spolu s otázkou:
„Ktorá vlna sa najlepšie trhá“.
Na chvíľu som sa zamyslela, veď všetky sa trhajú rovnako. Ale potom ma napadlo.
Niektoré činnosti robíme úplne automaticky. Pracujem s ovčou vlnou už dlhší čas, a preto som si neuvedomila, že trhanie vlny z česanca môže spôsobovať niekomu menší problém. Hlavne u tých, ktorí sa s ovčou vlnou stretávajú prvýkrát.
A vlastne aj preto moje kurzy plstenia začínam i malou ukážkou ako vlnu trhať a deliť ju na menšie kúsky.
Česaná ovčia vlna má jednotlivé vlákna sčesané do tzv. „česancov“, dlhých „vrkočov“, ktoré sú rôzne namotané do väčších či menších klbiek.
Pre svoje projekty potrebujeme rôzne množstvá vlny. Niekedy si potrebujeme z česanca časť vlny odtrhnúť, oddeliť a niekedy potrebujeme česanec rozdeliť na rovnaké kúsky.
Ako na to?
A teraz poďme na to trhanie.
Postupným cvikom to bude pre každého prirodzené a nebude o tom vôbec rozmýšľať. Dokáže si natrhať vlákna rovnakej dĺžky, i rozdeliť česanec na presnú veľkosť aj dĺžku.
Prajem hodne zdaru pri trénovaní a tvorbe zaujímavých plstených výrobkov.
Pozrite si krátke video ako trhať vlnu.
A ešte vydarený plstený ježko od Silvie.